Prosjektet 4H-gard i vekst

Jeg vil gjerne fortelle om prosjektet 4H-gard i vekst. Fordi jeg mener det er kjempeviktig at alle som vil, får vite hva vi driver med, og hva en 4H-gård er.

Det startet med et ønske om å styrke 4H-gårdene på Vestlandet, i deres arbeid som utstillingsvindu for landbruket i Norge. Det var et initiativ fra de som da var daglig ledere i 4H, i de fire fylkene på Vestlandet, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, og Møre og Romsdal.

En 4H-gård er en besøksgård som er spesielt tilrettelagt for barn, unge og voksne, hvor hovedmålet er å synliggjøre hva som skjer på en gård med både dyr og planter året rundt. Tanken er at dette skal gi økt kunnskap om økologiske sammenhenger, matproduksjon, dyr og natur. 4H-gårdene er både et virkemiddel for å fremme 4H sine overordna verdier om å utvikle arbeidsglede, samfunnsengasjement og ansvarsfølelse blant barn og unge, og et virkemiddel for å bidra til å utvikle livskraftige og trivelige lokalsamfunn.

Gjennom tre år skal prosjektet 4H-gard i vekst jobbe med å utvikle 4H-gårdene sine pedagogiske tilbud, slik at de kan drive aktivt arbeid for å formidle om norsk landbruk. I prosjektperioden skal vi også jobbe mye med næringsutvikling, slik at vi kan styrke gårdene i det å være profesjonelle besøksgårder, som tilbyr gode gårdsopplevelser. Det er viktig at gårdene er gode arenaer for læring og inkludering. Prosjektet ønsker også å jobbe for å få flere 4H-gårder på Vestlandet.

Prosjektet er stort og spenner bredt, men 4H-gårdene er også veldig forskjellige, og hver gård unik. Felles for gårdene er at gårdbrukerne er dyktige og engasjerte bønder!

Er du nysgjerrig på hvordan vi jobber for å få til dette? Det håper jeg du er! Det er bare å følge med på bloggen.

4h-inviterer-til-kos-med-dyra-og-spennande-gardsaktivitetar-under-goy-pa-landet-foto-kristin-haanshuus-4h

Hovedprosjektet startet i mai 2016. Før prosjektet startet ble det gjort en god del arbeid med å søke midler for å finansiere prosjektet. Første prosjektår er fullfinansiert av flere finansiører:

  • Handlingsprogram Næring (Fylkeskommunen i Rogaland)
  • Fylkeskommunen i Hordaland
  • Fylkesmannen i Hordaland
  • Fylkesmannen i Sogn og Fjordane
  • Fylkeskommunen i Møre og Romsdal
  • Fylkesmannen i Møre og Romsdal
  • Fram Flora (kommunalt næringsfond i Flora kommune)
  • Sunnfjord Næringsutvikling (Kommunale næringsfond i Førde, Naustdal, Jølster og Gaular).
  • Sparebanken Vest
  • Miljødirektoratet, gjennom prosjektet Den naturlige skolesekken
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s