Jeg vil gjerne fortelle om prosjektet 4H-gard i vekst. Fordi jeg mener det er kjempeviktig at alle som vil, får vite hva vi driver med, og hva en 4H-gård er.
Det startet med et ønske om å styrke 4H-gårdene på Vestlandet, i deres arbeid som utstillingsvindu for landbruket i Norge. Det var et initiativ fra de som da var daglig ledere i 4H, i de fire fylkene på Vestlandet, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, og Møre og Romsdal.
En 4H-gård er en besøksgård som er spesielt tilrettelagt for barn, unge og voksne, hvor hovedmålet er å synliggjøre hva som skjer på en gård med både dyr og planter året rundt. Tanken er at dette skal gi økt kunnskap om økologiske sammenhenger, matproduksjon, dyr og natur. 4H-gårdene er både et virkemiddel for å fremme 4H sine overordna verdier om å utvikle arbeidsglede, samfunnsengasjement og ansvarsfølelse blant barn og unge, og et virkemiddel for å bidra til å utvikle livskraftige og trivelige lokalsamfunn.
Gjennom tre år skal prosjektet 4H-gard i vekst jobbe med å utvikle 4H-gårdene sine pedagogiske tilbud, slik at de kan drive aktivt arbeid for å formidle om norsk landbruk. I prosjektperioden skal vi også jobbe mye med næringsutvikling, slik at vi kan styrke gårdene i det å være profesjonelle besøksgårder, som tilbyr gode gårdsopplevelser. Det er viktig at gårdene er gode arenaer for læring og inkludering. Prosjektet ønsker også å jobbe for å få flere 4H-gårder på Vestlandet.
Prosjektet er stort og spenner bredt, men 4H-gårdene er også veldig forskjellige, og hver gård unik. Felles for gårdene er at gårdbrukerne er dyktige og engasjerte bønder!
Er du nysgjerrig på hvordan vi jobber for å få til dette? Det håper jeg du er! Det er bare å følge med på bloggen.
Hovedprosjektet startet i mai 2016. Før prosjektet startet ble det gjort en god del arbeid med å søke midler for å finansiere prosjektet. Første prosjektår er fullfinansiert av flere finansiører:
- Handlingsprogram Næring (Fylkeskommunen i Rogaland)
- Fylkeskommunen i Hordaland
- Fylkesmannen i Hordaland
- Fylkesmannen i Sogn og Fjordane
- Fylkeskommunen i Møre og Romsdal
- Fylkesmannen i Møre og Romsdal
- Fram Flora (kommunalt næringsfond i Flora kommune)
- Sunnfjord Næringsutvikling (Kommunale næringsfond i Førde, Naustdal, Jølster og Gaular).
- Sparebanken Vest
- Miljødirektoratet, gjennom prosjektet Den naturlige skolesekken