Stockholms-tur og Svenske 4H-gårder

img_0190Det er klart at man skal på studietur!!

Sverige har også mange 4H-gårder, derfor måtte Åge, Beate og jeg dit for å lære mer.

Dette ble to intensive dager, og skravlinga om 4H og 4H-gårder begynte allerede da Åge, Beate og jeg møttes på Gardermoen. I Stockholm ble vi tatt godt imot av Veronica Gisslar, som er generalsekretær for Sveriges 4H. Og skravlinga fortsatte.

I Sverige er det 4H-klubbene som styrer 4H-gårdene. Det innebærer at medlemmene tilhører gårdene og bestemmer over dem. Så ofte er selve 4H-gården klubben, og i Stockholm kan det være opptil 500 medlemmer i tilknytning til en 4H-gård (!). Men det er en eller flere ansatte på gården, som er ansvarlig for driften og mye av de administrative oppgavene. De ansatte jobber fra mandag til fredag, og i helgene og på kveldstid er det 4H-medlemmene som drifter 4H-gården. 4H-gårdene er ofte arena for leirer og andre arrangement, og på dagtid tar de imot blant annet barnehager og skoleklasser.

img_0125

Bare  i Stockholm er det 11 4H-gårder. 4H-gårdene skal etterligne en svensk bondegård med selvhushold, med svenske raser og vekstene som dyrkes skal være arter som finnes på svenske gårder. Medlemmene i 4H-gården er medvirkende i gårdens drift, og de skal lære å ta vare på og omgås dyr. Sentralt er også de 4 H-ene i all aktivitet på gården. 4H har et mål om at alle som har vært på en 4H-gård skal kjenne til 4H og hva de står for.

Vi fikk besøke Bjørklunds Hage 4H den ligger også i Stockholm. På denne gården hadde de shetlandsponnier, sauer, høner, kaniner, marsvin og katt. Medlemmene er med i forskjellige grupper som har ansvaret for de forskjellige dyrene.

 

Dette ble en lærerik tur med mye inspirasjon som vi kan ta med oss videre i prosjektet.

Takk for oss!

 

 

 

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s